NLP לילדים

NLP היא גישה טיפולית שנוסדה בשנות ה- 70 של המאה העשרים בארה"ב. מאז עברה הגישה גלגולים רבים והיום כבר מדברים על מעבר של בין הדור השלישי לרביעי ומבחינת פיתוח השיטה. אם בתחילה, נלפ התרכזה בטיפול רגשי נפשי אינדיבידואלי, במרוצת השנים התפתחה השיטה עבור צרכים שונים לאימון וטיפול תודעתי, החל מ-NLP לספורטאים מקצוענים ועד ל-NLP למקומות עבודה וארגונים גדולים. אחד מהצרכים החשובים והמתפתחים בימינו, הוא שימוש ב- NLP לילדים ולמשפחות, בדגש על עבודה מול הילד במקביל לעבודה מול המשפחה.

"דור המסכים"
בשנים האחרונות מחקרים מצביעים על עלייה חדה בבעיות קשב וריכוז בקרב ילדים ונוער. אבחונים מציגים תמונת מצב קשה ונדמה שמערכת החינוך לא מצליחה לבצע אדפטציה לעולם התוכן של הילדים. בעוד את כל התוכן שלהם הם צוברים יומיום מול מסכים, בסרטונים בקצב משלהם, אם אפשרויות בחירה משלהם ומעבר בין אינפורמציה אחת לאחרת באופן מהיר, בית הספר מלמד באותה שיטה כבר עשרות שנים. טיפול תודעתי רגשי ב- NLP לילדים מפתח אצל הילדים את היכולת להסתגל לסביבה משתנה. במקרים של בעיות קשב וריכוז, טיפול NLP מתמקד בפיתוח יכולת האיפוק ודחיית סיפוקים, ובפיתוח יכולת המיקוד והיכולת לייצר הרגלי למידה תוך מציאת עניין גם בתוכן שפחות פונה ספציפית אל הילד.

דור הילדים, שנע בין לייקים וצריכת תוכן, ניזון מאד מהדופמין המופרש במוח ומתמכר לצורך שלו להגיע לסיפוק רגשי מהיר. במכללת "NLP Pro" אנחנו מאמינים שעבודה מול ילדים היא עבודה שכוללת אימון תודעתי משפחתי, הנלמדת כחלק מקורס הדרכת ההורות של המכללה. עם שיטות כגון דמיון מודרך, דיאדי ומיינדפולנס לילדים, הקורס, שאורכו כחצי שנה, מכשיר מטפלים והורים להדריך את ילדיהם בדרך להצלחה באתגרי הילדות והנעורים, ולאחר מכן בחייהם הבוגרים.

ילדים לא צריכים גבולות, הם צריכים מנהיגים

ברוב הבתים אין מנהיגות ואין הורים שבחרו להנהיג את המשפחה. במקומם צצו מיני הורים שונים שהמכנה המשותף לכולם הוא זיגזוג בין החלטות, התחנחנות וחוסר אמירה בולט. הורות שמנסה למצוא חן במקום לעשות את הדבר הנכון, הורות ותרנית ובעיקר הורות שמעדיפה לשקוע במסך האייפון במקום להישיר מבט אל המציאות ולהתמודד איתה.

בדיוק כמו שכל ארגון צריך מנהיג, כך גם המשפחה היא ארגון הזקוק למנהיגות, לפני הכל מנהיגותם של ההורים.
מנהיגות הורית שכזו, מורכבת מ-2 חלקים עיקריים:

להוביל ולכוון, ליצירת מטרות מתאימות ומחויבות כלפיהן:
כדור שגדל להורות יחסית נוקשה, מנחיתה, דורשת ונוזפת, נוצר מצב שהדור הנוכחי לקח את הסקאלה לצד השני. הורים רבים מבולבלים האם לזרום עם הילדים או להיות קשוחים איתם? האם להרפות ולהעניק חופש ובחירה או לפקח, ללחוץ ולחייב?
הגדרת מטרות ברורות וראויות, תסייע להורים ליצור מצפן משפחתי דרכו יקבלו החלטות ויתמקדו. המטרות צריכות להתאים לילדים- מאפייני האישיות, גילאים ולמשפחה כולה מבחינת ערכים מובילים, צרכים ורצונות. 

מיומנויות מנהיגות

איך מנהיגים את המשפחה ברמת היומיום דרך הדילמות והקשיים. העומס והבילבול גורר תגובה הישרדותית כשהם מרגישים מאוימים וחסרי אונים. סמכות פורמאלית של פעם – "כך אני אמרתי" כבר לא עובדת או לא מתאימה ולכן, הורים נדרשים כיום למגוון גדול יותר של דרכי התמודדות. הם חייבים לפתח מיומנויות מנהיגות אישיות ולדעת להשתמש בהן בחוכמה.

מנהיגות במשפחה היא גם מנהיגותם של בני הזוג, לחוד וביחד, להנהיג את הזוגיות למטרות ראויות בדרכים חכמות.

 מי הוא ומה הוא הורה מנהיג?

רותם ומכוון את בני המשפחה אל עבר מטרות, משתמש בדרכים אפקטיביות ויעילות להשגת שיתוף פעולה- הכוונה עדינה ולא דרישה תקיפה, נותן יחס מכבד ומעצים לילדיו באמצעות: האצלת תפקידים, התעניינות לדעתם, נותן להם לתכנן ולהוביל פעילות משותפת, מכבד את דעתם. בכך תורם לתחושת שייכות ולהגברת תחושת ערך עצמי, בהיר ברור ועקבי בדרישותיו, נמנע מביקורת, שיפוטיות ולחץ ומשתמש באמצעי עידוד כדי להכווין את ילדיו להתנהגות רצויה, עוזר לבני המשפחה לחוש שותפים ושייכים למשפחה, לבית, למטרות ולעשייה, מאפשר חופש בחירה, משמש דוגמא אישית, אסרטיבי, פתוח לשינויים וגמיש, עושה שימוש בדרכים יצירתיות להעביר את דרישותיו, מסריו וערכיו.

חזון הורי

אנחנו מתחתנים, נכנסים להריון ויום אחד אנו חוזרים הביתה עם תינוק. רק אחרי זמן מה נופל האסימון שאנחנו הורים ואז גם נופלת ההבנה שלא באמת נערכנו לכך. נערכנו להריון, ללידה, נערכנו לוגיסטית להגעת התינוק, אבל רובנו לא עצרנו לשאול את עצמנו איזו משפחה אנו רוצים ליצור? אילו הורים אנו רוצים להיות? מה חשוב לנו, אילו ערכים מובילים אותנו? איך נרצה לגדל את הילדים ומהי הגישה החינוכית שלנו?

החזון הוא המצפן המכוון את הבחירות והעדיפויות שאנו מבצעים בחיים ועוזר לנו לבחור בשביל הנכון ביותר כשנתקלים בפרשת דרכים. החזון צריך לענות על השאלה: איך תרצו ואיפה תרצו לראות את המשפחה שלכם בעוד שנה או בעוד חמש שנים.

חזון הורי הוא כמובן תהליך זוגי שחשוב לעשות בפתיחות ותאום מלא, אך כדאי שיתחיל באופן פרטני, כל אחד עם עצמו, לברר מה חשוב לנו ומה אנו רוצים לפני שמשוחחים על זה יחד ומרכיבים משהו משותף.

דילוג לתוכן